Маракуйя

Маракуйя — тропічна рослина сімейства Страстоцветные. Плоди цього дерева прийнято називати так само, як і сама рослина. Живе рослина приблизно 5-7 років, а під час цвітіння обвиває все, що знаходиться поруч. Тому його відносять до роду ліан.

Його батьківщиною вважаються дикі регіони Південної Америки з субтропічним кліматом. Сьогодні ж пассифлору (друга назва маракуї) вирощують у багатьох американських, австралійських, африканських країнах, а також у Новій Зеландії і на Гаваях.

На даний момент було нараховано понад 400 сортів цієї рослини. Всі вони відрізняються один від одного забарвленням, формою, смаком. Крім того, деякі сорти просто-напросто неїстівні.

Властивості маракуї

Ця красива ліана, що нагадує виноград, коли цвіте, дає смачні плоди. Це овальні фрукти, розмірами нагадують лимон, мають гладку поверхню і важать в середньому 40 грам.

Серед кількох сотень сортів основними вважаються лише два. Саме вони і культивуються у багатьох країнах. Це сорти з жовтими і фіолетовими плодами. Перший сорт дає великі плоди, і вони можуть зростати до великих розмірів, приблизно як грейпфрут. А другий сорт, хоч має і маленькі плоди, але більш солодкі і ароматні. У фруктів всередині є мішечки, в яких знаходиться м’ясистий сік і є багато насіння, але без кісточок.

Калорійність цих фруктів не так висока — приблизно 68 ккал.

Користь маракуї

Хімічний склад плодів пасифлори досить багатий. Практично на 80% вони складаються з води, решта 20% припадають білки, жири, вуглеводи і клітковина. У плодах міститься і чимало вітамінів. Лідером серед них є аскорбінова кислота, а також вітамін РР. Крім них в цих фруктах присутні й інші не менш корисні вітаміни (А, Е, Н, К і деякі вітаміни групи В).

Важливо і те, що в плодах маракуї досить багато мінеральних речовин. Фрукти містять достатню кількість калію, який позитивно впливає на діяльність серцево-судинної системи. Нерідко дієтологи рекомендують вживати плоди маракуї тим пацієнтам, у яких є захворювання печінки, сечостатевої системи та серцево-судинної системи. Також в них є хлор, кальцій, магній, натрій, сірка і фосфор. Всі вони теж дуже важливі для нормального функціонування всього організму.

У цих фруктах присутнє залізо і цинк, також там можна перебувають мідь, йод, фтор, марганець і інші мікроелементи, але в невеликих кількостях.

Через невисоку калорійність фрукти можна вживати і тим, хто дотримує дієту, спрямовану на зниження ваги.

З корисних властивостей даних фруктів можна відзначити те, що вони володіють деякими корисними властивостями. Це легке проносне, жарознижувальну та антибактеріальне. Крім цього вони можуть благотворно впливати на травний тракт, сприяють зниженню рівня холестерину, допомагають виводити з організму шкідливі речовини, такі як продукти обміну.

Високий вміст клітковини не тільки допомагає вивести надлишки холестерину, але і захищає слизову оболонку товстого кишечника. А завдяки високому вмісту вітаміну С, цей фрукт особливо корисний в холодну пору року, коли імунітет ослаблений і схильний до таких захворювань як грип. Флавоноїди, вітамін А допомагають зберегти зір і забезпечують повноцінне функціонування слизових оболонок і шкіри.

З плодів пасифлори корисними властивостями володіє і сік, який допомагає заспокоїтися, знімає втому і покращує сон. Не так давно було виявлено, що цей сік навіть пригнічує розвиток ракових клітин. А достатня кількість білка можна знайти в насінні плодів.

Застосування маракуї

В залежності від країни, спосіб її вживання може бути абсолютно різним. У нас же прийнято їсти плоди маракуї у свіжому вигляді, так би мовити, сирими. Для цього їх просто розрізають навпіл і з’їдають м’якоть ложкою. З м’якоті можна приготувати мус або сік.

Існує ще й масло маракуї, яке володіє безліччю корисних властивостей. Наприклад, воно може стимулювати кровообіг на тій ділянці, куди було нанесено; відновлювати ліпідний шар і робити шкіру пружною; заспокоювати роздратування і запалення на шкірі. Саме тому масло маракуї використовується виключно в косметологічних цілях при:

  • створення кремів від екземи, псоріазу і лущення;
  • створення масажного масла;
  • створення зволожуючих і загоюють кремів;
  • створення засобів по догляду за сухою, проблемною або жирній шкірі;
  • створення гелів для душу;
  • створення масел проти посічених кінчиків волосся;
  • створення різних шампунів і кондиціонерів;
  • створення засобів по догляду за шкірою після засмаги.

Таке масло при нанесенні залишає плівку, не даючи волозі випаровуватися і одночасно дозволяючи шкірі дихати.

Шкода маракуї

Людям, схильним до алергічних реакцій, вживати цей фрукт потрібно з обережністю, особливо в перший раз.

Також Вам буде цікаво:

Leave a Comment